GYROCOPTER
İspanya’da bir inşaat mühendisinin 1923 yılında icat ettiği gyrocopter, maksimum kalkış kapasitesi 450 kilo ile sınırlandırılmış ultralight tipi döner kanatlı hava aracı olarak tanımlanmaktadır.
Gyrocopterlerde 80 hp ile 140hp aralığında değişen Rotax vb motorlar kullanılmaktadır.
Yakıt olarak kurşunsuz benzin kullanılmaktadır. Yakıt tüketimi saatte yaklaşık 15-20 lt arasında değişmektedir.
Kalkış ve iniş alanı özellikleri; pistin bulunduğu rakım, hava sıcaklığı ve yüke göre değişmekle birlikte, genel olarak 200-250 metrelik çim, toprak veya asfalt pistten kalkış yapabilmektedirler. İniş mesafesi ise daha kısadır, 50 metre uzunluğunda bir piste inebilirler. Yine yukarıdaki şartlara göre değişmekle birlikte Gyrocopter kalkışta 60 km hızı bulduğunda 3 teker yerden kesilir ancak birden tırmanmaz. Hızını doldurması gerekmektedir.
Birçok hava aracına göre üstünlüğü ve tercih sebeplerinden biri de meteorolojik limitleridir. Modellere göre değişmekle birlikte operasyon rüzgar limiti 40 knot, yan rüzgar limiti 25 knot olarak verilmektedir. Neredeyse fırtına düzeyinde rüzgarlarda ve türbülanslı havalarda uçabilecek sayılı hava araçlarındandır.
Hava aracını, helikopterlerden ayıran en belirgin özelliği; kanat görevi gören rotorun motordan bağımsız hareket etmesidir. Havada yaşanabilecek bir motor arızasından rotor etkilenmez ve dönüşüne devam eder. Pilot arıza nedeni ile motor durması durumunda süzülerek rahatlıkla uygun bir alana iniş yapabilir.
Gyrocopterler, hava ulaşım aracı olmalarının yanı sıra ücretli turistik uçuşlarda da kullanılmaktadır. Ayrıca gösteri uçuşları, fotoğraf-kamera çekimi gibi ticari faaliyetlerde de kullanılmaktadır. Farklı ülkelerde bunlara ek olarak havadan trafik kontrol, zirai ilaçlama, orman yangını kontrol, sahil güvenlik, deniz kontrol, askeri amaçlar gibi faaliyetler için kullanılmaktadır.
M.S.Ö. Hava Ve Uzay Müzesi envanterinde bulunan bir adet motorlu ve bir adet motorsuz Gyrocopter, 1987 yılında imal edilmiştir ve uçar durumdadır. Müzemize, Nisan 2022 tarihinde Bülent OGEL tarafından kazandırılmıştır.
BOŞ AĞIRLIK 215 KG
AZAMİ KALKIŞ AĞIRLIGI 442 KG
YAKIT KAPASİTESİ 38 LT
AZAMİ HIZ 121 KM / SAAT
SEYİR HIZI 110 KM / SAAT
MENZİL 282 KM
ÇIKABİLDİĞİ YÜKSEKLİK 4420 M (14,500 FT)
TIRMANIŞ ORANI 199 M / S
KANAT GENİŞLİĞİ 9,14 M
YÜKSEKLİK 2,57 M
UZUNLUK 5,18 M